HomeMijn werkwijze

Mijn werkwijze

Tijdens de eerste afspraak (het intakegeprek), gaan we eerst onderzoeken of er een wederzijdse klik is en waar het echt om gaat bij jullie. Mijn aanpak is altijd afgestemd op jullie persoonlijke situatie. We analyseren het probleem, en kijken welke negatieve patronen en communicatieproblemen een rol spelen in jullie relatie. Aan de orde komen ook jullie verwachtingen en doelstellingen.

Afspraak inplannen

Aantal sessies bij relatietherapie

Ik werk in sessies van 75 minuten in mijn professionele sfeervolle praktijk aan huis. In een volstrekt veilige en rustige ambiance kunnen jullie je verhaal kwijt bij mij, alles wat gezegd wordt is strikt vertrouwelijk en blijft binnenskamers. Mocht het zo zijn dat een sessie een keer uitloopt, dan zijn hier geen extra kosten aan verbonden.
Ik kijk naar de zwakke kanten van jullie relatie, maar ook naar de sterke kanten. Ik sluit aan op jullie behoeften en help jullie stap voor stap door het proces heen. Waar je eerst vast zat, komt er nu een positiever beeld van jullie toekomst samen naar boven, zodat jullie SAMEN VERDER kunnen.

Gemiddeld komen stellen 8 tot 12 keer bij mij in de praktijk, afhankelijk van de situatie. Eerst elke week, daarna om de 2 tot 4 weken. Dit uiteraard in overleg met jullie. Ongeveer 6 maanden na de laatste keer zal er een nazorgsessie plaatsvinden. Dan kijken we hoe het is gegaan tussen jullie de afgelopen periode en hoe jullie samen verder kunnen gaan.
Behalve de sessies zullen er ook huiswerkopdrachten meegegeven worden. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit de relatie versterkt.

EFT methode

Ik werk voornamelijk met de EFT methode. Momenteel is EFT (Emotionally Focused Therapy) internationaal de best onderzochte vorm van relatietherapie en het meest effectief. Na een behandeling van een aantal sessies waren bij bijna 75% van de paren de relatieproblemen geheel over, en was bij 90% ten minste een aanzienlijke verbetering opgetreden.
Als ik paren uitleg hoe EFT werkt, reageren ze vaak opgelucht en blij omdat ze zich begrepen voelen: het gaat hen om het hervinden van de liefde voor elkaar.

Werkwijze bij Stiefplan-Coach

Daarnaast begeleid ik als gecertificeerd Stiefplan-Coach samengestelde gezinnen (stiefgezinnen) die een harmonieus gezin willen vormen maar door de complexiteit van zo'n nieuw gezin daar niet of moeilijk in slagen. Dit traject begint met een intakegesprek en daarna 5 sessies van 1,5 uur. Tijdens dit traject krijgt het (stief)ouderpaar van mij tips en tools aangereikt hoe ze beter om kunnen gaan met de problematiek in het nieuwe gezin. Naast emotionele spanningen komen er ook praktische problemen om de hoek kijken: welke opvoedstijl wordt er gekozen ? wie corrigeert de kinderen ?

Ik leer het (stief) ouderpaar zicht te krijgen op de kenmerken en de valkuilen van een samengesteld gezin. Het uiteindelijke doel is dat het nieuwe gezin niet uit elkaar valt. Om dit te verwezenlijken worden afspraken vastgelegd in een Stiefplan. De term Stiefplan komt uit het boek "Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin" van  Corrie Haverkort, Marlijn Kooistra-Popelier en Aleide Hendrikse-Voogt. Met dit boek zal tijdens de sessies uitgebreid gewerkt worden.

EFT - Relatietherapie (Emotionally Focused Therapy) biedt uitkomst
Neem direct contact op
© 2024 Praktijk voor relatietherapie SAMEN VERDER