Stiefplan - Samengestelde gezinnen
Onze maatschappij telt steeds meer samengestelde gezinnen (stiefgezinnen). Elk jaar komen er 10.000 nieuwe gezinnen bij. Een samengesteld gezin is een gezin waarbij minimaal één van de partners kinderen heeft uit een vorige relatie. De problemen in deze gezinnen zijn complexer dan in kerngezinnen met alle gevolgen van dien. Gemiddeld duurt het 4 tot 7 jaar voordat het samengestelde gezin zich gevormd heeft en iedereen een beetje gewend is aan zijn of haar nieuwe plek. Meer dan 60% van de samengestelde gezinnen (stiefgezinnen) valt binnen 5 jaar uiteen.
Samenvoegen van twee gezinnen is niet altijd eenvoudig
Een samengesteld gezin (stiefgezin) is een gezin waarbij alle ramen en deuren open staan. Niet alleen de kinderen en stiefkinderen komen hierdoor in verschillende samenstellingen naar binnen, maar met hen ook de andere ouder, de ex-partner. Het is moeilijk om een "vreemde" te accepteren binnen de intimiteit van het gezin en het is lastig om zich in te leven in elkaar en samen te wonen met huisgenoten met wie je geen biologische band hebt, die getekend zijn door een scheiding of rouw om de overleden ouder, die al door anderen zijn opgevoed, die er soms maar om het weekend zijn.
Stiefouder-stiefkind is een opgedrongen relatievorm. In het samengestelde gezin (stiefgezin) bestaan bloedband en stiefband naast elkaar, is er sprake van verschillende gezinsculturen, meerdere loyaliteiten die door elkaar heen lopen (de ouder zit vaak tussen 2 vuren in, loyaal zijn aan de partner of aan het kind). Bovendien kent dit gezin een achtergrond van verlies. In deze gezinnen is er vaak verontwaardiging en woede.
Opstellen Stiefplan bewezen succesvol
In mijn praktijk geef ik de (stief)ouderparen begeleiding hoe ze middels een Stiefplan weer succes kunnen maken van hun nieuwe gezin. Bij een scheiding is een verplicht ouderschapsplan gemaakt, met afspraken waaraan de ouders zich moeten houden. Waarom zou je niet een soortgelijk plan maken als je een nieuw gezin start ? Aan de hand van 10 eenvoudige stappen maak je in dit plan afspraken over de opvoeding van de kinderen en stiefkinderen (mag je je als stiefouder ook met de opvoeding bemoeien ?), je spreekt je verwachtingen uit en je stemt beter af op elkaar. Wie heeft welke plek in het gezin ? Zo kan je veel verdriet en problemen voorkomen. Zo'n nieuw ouderschapsplan noemen we het Stiefplan. Doel is dat uiteindelijk iedereen in het samengestelde gezin (stiefgezin) erkend wordt en dat je weet welke afspraken het beste werken. Het Stiefplan maak je omdat je de wens en het verlangen hebt om juist bij elkaar te blijven.